Linux-Livetikku

Saku Kähäri 22/07/2017

Tehtävä 1 Linux palvelimet -kurssille. Lisätietoja osoitteesta http://terokarvinen.com/
Tehtävä a) Tee oma Linux-livetikku. Kokeile sitä jossain muussa kuin koulun koneessa. Tämä kohta ei edellytä asentamista – jos kuitenkin asennat, ota ensin varmuuskopiot.

Yritin tehdä oman Linux-livetikun koulun tehtävänantoa varten. Käytän Kingston Datatraveler 16GB muistitikkua alustana. Latasin ISO-tiedoston Xubuntu.org sivulta BitTorrenttia käyttäen. Käytin LinuxLive USB Creator ohjelmaa livetikun luomiseen. Seurasin ohjelman antamia ohjeita ja sain valmiiksi päällisin puolin kunnossa olevan livetikun. Käynnistin koneen uudestaan ja käynnistin Reboot menun. Valitsin livetikun ja alku sujui niin kuin tunnilla oli opetettu. Valitsin ylimmän “Haluan testata ennen asennusta” vaihtoehdon. Tässä kohtaa luulin että livetikku oli toimiva ja parin sekunnin päästä tapahtui seuraavaa.IMG-20170822-WA0000

Sammutin koneen ja poistin livetikun. Käynnistin windowsin uudelleen, mikä tapahtui normaalisti. Päädyin siihen tulokseen että lataan tiedostot uudelleen ja käytän eri ohjelmaa livetikun tekemiseen.

Uusi yritys. Latasin tiedoston uudelleen Xubuntu sivulta ja käytin BitTorrenttia, koska minulla ei ole syytä epäillä että vika olisi kummassakaan näistä. Tällä kertaa käytin tikun luomiseen Etcher niminen opensource -ohjelmaa Jussi Isosompin suosituksesta.

Törmäsin samaan ongelmaan uudelleen joten vika on luultavasti pöytäkoneeni ajureissa.IMG-20170822-WA0004

Sain livetikun kuitenkin toimimaan kannettavallani (Lenovo T440) pienen kädenväännön jälkeen. Asetin livetikun sisään, käynnistin koneen ja pääsin Bootmenuun painamalla F1. Valitsin saman vaihtoehdon kuin aiemmin pöytäkoneellani, eli kokeilin ilman asennusta.

 

Tehtävä b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’).

Kannettavan rauta on testattu komennolla ‘sudo lshw -short -sanitize’.Screenshot_2017-08-22_20-59-21

 

Tehtävä c) Asenna kolme itsellesi uutta ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

Yritin asentaa Xubuntu terminaalin avulla VLC:n, mstuben, sekä Gimpin. Käytin komentoa “sudo apt-get install vlc”. Yhteydessä tuntui olevan ongelmia joten pyrin ratkomaan vian myöhemmin.

23/08/2017 Kirjoittelen Haaga-Helian labraluokan koneella livetikultani.Screenshot_2017-08-23_10-07-49

Ohjelmien ja päivitysten asennuksen kohdalla päädyn samaan ongelmaan kuin omalla laitteellani. Xubuntu terminal pyrkii muodostamaan yhteyden osoitteisiin archive.ubuntu.com & security.ubuntu.com, mutta jää junnaamaan paikalleen. En löytänyt ongelmaan nopealla etsinnällä helposti ymmärrettävää ratkaisua tai syytä. Sama asia toistui yrittäessäni ladata muita ohjelmia. Käyn kuitenkin kyseisten ohjelmien lisenssejä läpi seuraavassa osiossa.

27/08/2017

Tehtävä d) Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? Selitä lyhyesti, mitä oikeuksia ja velvolisuuksia tuosta lisenssistä seuraa.

1 SMTube on vapaa lähde joka on GNU GPL lisenssin alainen, mikä tarkoittaa seuraavaa: GNU General Public License (GNU-hankkeen yleinen lisenssi) eli lyhennettynä GNU GPL tai pelkkä GPL on vapaiden ohjelmistojen julkaisemiseen tarkoitettu lisenssi, joka antaa kenelle tahansa oikeuden käyttää, kopioida, muuttaa ja jakaa edelleen ohjelmia ja niiden lähdekoodia.
https://fi.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License

2 VLC: GNU Lesser General Public License v2.1+
Ymmärrykseni mukaan tämä lisenssi ei eroa normaalin kuluttajan kannalta mitenkään GPL lisenssistä, mutta se mahdollistaa kirjaston käyttöä esimerkiksi myös ei-vapaissa ohjelmissa. Se suojelee käyttäjien vapauksia löyhemmin kuin GPL. Tarkempia lisätietoja syistä tämän lisenssin käyttöön löytyy osoitteesta:
https://www.gnu.org/licenses/old-licenses/lgpl-2.1.html

3 GIMP käyttää GNU GPL lisenssiä.

 

Tehtävä e) Listaa käyttämäsi ohjelmat (esim. MS Word), kunkin ohjelman käyttötarkoitus (esim. Tekstinkäsittely) ja vastaava vapaa Linux-ohjelma (esim. LibreOffice Writer). Jos johonkin tarkoitukseen ei löydy vapaata Linux-ohjelmaa, listaa sekin.

Steam – Toimii myös Linuxilla. Pelikirjasto ja kauppa samassa.

GoG – sama kuin Steam. Tukee Linuxia.

Battle.net (Blizzard App) – ei saatavilla Linuxille. Sovellus jolla asennat pelit + yhdistyt Battle.nettiin pelataksesi Blizzardin pelejä.

Twitch – Linuxille löytyy GNOME Twitch sovellus, joka ilmeisesti ajaa saman asian. Kyseessä on suoratoistopalvelu, joka keskittyy lähinnä peleihin ja tapahtumiin, mutta on viime vuosina laajentanut tarjontaansa.

BitTorrent – tukee Linuxia. Toinen vaihtoehto samaan käyttötarkoitukseen on Deluge. Kyseessä siis ohjelma torrenttien jakamiseen ja lataamiseen.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s